بازار فولاد
طی روزهای اخیر، وارد یک فاز کاهشی شده است و ترس از ادامه روند کاهش قیمت ها، باعث گردیده افت قیمت ها شتاب بیشتری یابد. وضعیت فعلی
بازار آهن
و خبرهای جسته و گریخته ای که به گوش می رسد و همچنین جو روانی حاکم بر بازار آهن و معاملات بورس، به تغییر فاز و روند کاهشی قیمت ها کمک می کند.
یکی از خبرهایی که موثر واقع شد، عرضه جالب
شمش آهن
در بورس کالا طی روز گذشته بود که در نهایت مورد تایید واقع نشد. حال باید بدانیم که ریشه اصلی این نوسانات و عدم عرضه
شمش فولادی
تا آنجا که معاملات صورت نگیرد، چیست ؟
این روزها
قیمت شمش آهن
بر کسی پوشیده نیست و همان طور که کارشناسان
شهرآهن
اطلاع رسانی نمودند، پرواضح است که افزایش
قیمت شمش فولادی
بر
قیمت فولاد
نیز تاثیر می گذارد و موجب افزایش آن می گردد. اما عواملی متعددی در کنار یکدیگر قیمت و روند بازار را کنترل می نمایند. همان طور که طی روزهای اخیر شاهد افزایش قیمت شمش بودیم ولی بازار با پراکندگی قیمت اعلام شده و ترس از کاهش شدید قیمت ها، روند بازار را ثابت و رو به کاهش سوق داده اند.
اما آنچه که واضح است، تولید فولاد و قیمت آن به میزان زیادی به عرضه شمش و قیمت شمش آهن دارد. طی روز گذشته و رد معاملات بورس اتفاق جالبی رخ داد. دیروز در اطلاعیه عرضه؛ ۴ عرضه مختلف درج شده بود که به تابلوی معاملات هم وارد شد، ولی در نهایت۲عرضه پس از زمان معامله، در این بازار باقی ماندند و مورد بررسی قرار گرفت. مهمترین عرضه در بین 4 عرضه که حاشیه جالبی داشت، عرضه 220 تن سبد
میلگرد
مخلوط بود که
قیمت میلگرد
آن 3 هزار و 649 تومان بر هر کیلوگرم تخمین زده شد که البته جذابیت چندانی نداشت و به ثبت نرسید. اما واقعیتی که این عرضه نشان داد این بود که، تقاضایی برای خرید حتی با قیمت پایه مطلوب نیز وجود ندارد. همچنین
قیمت میلگرد
به عنوان یک محصول نهایی از شمش فولادی، از خود ماده پایه که
شمش فولادی
باشد، کمتر ارائه شده بود !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! که یعنی یک جای کار می لنگد.
از سوی دیگر شاهد بودیم که دو عرضه ثبت شده دیگر یعنی شمش ذوب آهن فولاد خزر یا فولاد کاوه جنوب کیش در تابلو درج شد که هر دو عرضه هم با رقابت مورد معامله قرار گرفتند و اتفاقا هر دو معامله، قیمتهایی بالاتر از بهای میلگرد را هم نشان دادند. همین مطلب به این معنی است که این بازار نه تنها از تعادلی واقعی برخوردار نیست، بلکه رخدادهای زیرپوستی هم در خلال فعالیت بازار در حال خودنمایی است.
معاون عملیات و نظارت بورس کالا در خصوص عرضه روز گذشته بورس عنوان کرد :
روز سه شنبه عرضه شمش و میلگرد قرار بود در بورس کالا صورت بگیرد که از ۴ عرضه صورت گرفته دو معامله به ثبت رسید و دو عرضه دیگر شامل محموله شمش و میلگرد عملا به معامله نرسید و ثبت نشد، دلیل این موضوع این بود که درخصوص عرضه شمش بهرغم مازاد تقاضا نسبت به عرضه، عرضهکننده حاضر به افزایش عرضه و پاسخ به تقاضا نشد و در نتیجه تایید این معامله خلاف مقررات بود. درخصوص عرضه میلگرد هم قیمت کشف شده میلگرد کمتر از شمش بود، این به این معنا است که قیمت کالای نهایی از ماده اولیه خودش کمتر بوده و طبیعی است که چنین قیمتی منصفانه نیست و در نتیجه مورد تایید قرار نگرفت.
در این باره باید گفت زمانی اگر در تالار بورس کالا تقاضا وجود داشته باشد، عرضه باید تا سقف مشخصی برای پاسخ به تقاضا افزایش یابد. ولی عرضهکننده حاضر به افزایش عرضه نشده و طبق مقررات معامله ثبت نشده است.
اما چرا عرضه کننده برخلاف، قول و تعهدی که به وزارت صمت در خصوص تامین عرضه در صورت وجود تقاضای بیشتر داده است، این تعهد را نقض نمود و معامله ای صورت نگرفت.
و اما واقعیت ....
با شکسته شدن سد باطله معدن واله برزیل، عرضه سنگ آهن برزیل 70 میلیون تن کاهش یافت و بازار جهانی را در سال 2019 به چالش کشید. به دنبال آن
قیمت سنگ آهن
در بنادر چین افزایش یافت و همین طور
قیمت قراضه آهن
در اروپا، آمریکا و ژاپن نیز روند افزایشی به خود گرفت و در کل موجب افزایش قیمت فولاد در جهان و حتی ایران شدند.
افزایش قیمت قراضه آهن و سنگ آهن در بازار داخلی ایران، موجب افزایش قیمت های صادراتی و داخلی شده است. کاهش ارزش ریال نیز طی روزهی اخیر بر شدت این موضوع افزوده است. تعداد زیادی از واحدهای نوردی گلایه دارند که شمش به میزان کافی به آنها نمیرسد و در آستانه بحران قرارگرفتهاند از طرفی تولیدکنندگان شمش در پاسخ میگویند که به دلیل عدم وجود مشتری طی 4 ماه گذشته، روی
صادرات شمش آهن
متمرکز شده و ظرفیت خود را تا 2 ماه پیشفروش کردهاند.
نائب رئیس انجمن تولیدکنندگان فولاد ایران در خصوص این موضوع مطرح نموده است که :
مشکل اصلی عدم کنترل درست قیمت است بهطوری که دولت در هرگونه افزایش قیمتی مداخله کرده و با هدف کنترل قیمت آن را کاهش میدهد اما زمانی که قیمتها کاهش می یابد برای تغییر وضعیت و تعدیل آن از هیچ ابزاری استفاده نمیکند که متأسفانه این رفتار برای بازار تبعات خوبی ندارد. داستان از جایی شروع میشود که دو ماه قبل شاهد کاهش شدید و نادرست قیمت فولاد در داخل کشور بودیم. تقریباً اواخر دیماه بود که قیمت شمش به زیر از 3000 تومان رسید.
وی افزود: در شرایطی که قیمت محصول فولادی در داخل کشور حدود 270 دلار بود قیمت قراضه فولادی در بازه 315 تا 340 دلار معامله میشد بهطوری که قیمت محصول نهایی ما کمتر از مواد اولیه در خارج از کشور بود دلیل آن نیز فشارهای دولت برای کاهش قیمت داخلی بود. در همین شرایط بد بازار داخل و صرفه اقتصادی مابهالتفاوت خارج و داخل، صادرات این محصول اتفاق افتاد و آنها برای دو تا سه ماه محصول خود را پیشفروش کردند در همین زمان نوردیها تمایلی به خرید نداشتند، این سبب شد که در حالت فعلی که نوردیها تقاضا دارند با زمان پیشفروش به خارج از کشور، همزمانی داشته باشد و نهایتاً با کمبود در داخل مواجه شویم.
در پایان می دانیم که این مشکل با 200 هزار تن عرضه در داخل حل خواهد شد و چاره کار این است که منتظر بمانیم تا بهتدریج که جلوتر رویم و تعهدات صادراتی انجام شود تا مابقی تولیدات به داخل عرضه شود و این موضوع رفع گردد. این هم از پسلرزههای دخالت دولت در تنظیم قیمت در بازار است که نظیر آن را در دستورالعمل تنظیم بازار طی ماه گذشته مشاهده نمودیم.