سه راهی جوشی، لوله ای کوچک است که یک انشعاب نود درجه در مرکز آن قرار دارد. از مواد مختلفی برای ساخت سه راهی جوشی استفاده می شود که عبارتند از فولاد کربنی (فولادی)، فولاد ضد زنگ (استیل) و پلی اتیلن. اغلب، این سه راهی ها از مواد سازنده لوله ساخته می شوند.
سه راهی جوشی بر اساس جنس به سه نوع زیر تقسیم می شود:
سه راه جوشی فولادی: این سه راهی فشار بیشتری را می تواند تحمل کند. در لبه های آنها اتصال به دو حالت صاف و برجسته می باشد و در محل اتصال به روش لب به لب جوشکاری می شوند.
سه راه جوشی استیل: این سه راهی نسبت به مشابه فولادی خود، دارای مقاومت قابل توجهی در برابر خوردگی و اکسایش است. بنابراین در محیط های خورنده بهتر پاسخگوی نیاز تاسیسات می باشد.
سه راه جوشی پلی اتیلن: این نوع سه راهی برای کاربرد در فشارهای 6، 10 و 16 بار، تولید می شود. از ویژگی های این سه راهی می توان به وزن کم و سهولت در نصب، دیواره داخلی صاف و صیقلی، عدم رسوب گیری و گرفتگی، مقاومت در برابر فرسودگی و حلال های شیمیایی اشاره کرد.
انواع سه راهی جوشی بر اساس شکل و ساختار عبارتند از:
سه راه جوشی مساوی: در این نوع، قطر انشعاب با قطر لوله اصلی برابر است.
سه راه جوشی نامساوی: قطر انشعاب در این سه راهی کمتر از قطر لوله اصلی است. نام دیگر این سه راهی، تبدیلی است.
نوع دیگری از سه راه جوشی وجود دارد که زاویه انشعاب در آن چهل و پنج درجه است. این سه راهی آشفتگی و اصطکاکِ مانع حرکتِ سیال را کاهش می دهد و به سه راهی جانبی یا WYE موسوم است.
در یک تقسیم بندی دیگر، سه راه جوشی به دو نوع درزدار و بدون درز (مانیسمان) تقسیم می شود.
برای تولید سه راه جوشی دو روش رایج است:
فرم دهی سرد: برای تولید سه راه جوشی با کیفیتِ سطحِ مطلوب از این روش استفاده می شود. نام دیگر این روش هیدروفرمینگ می باشد.
فرم دهی گرم: در این روش، سه راهی در قطر بزرگ و با ضخامت دیواره زیاد تولید می شود. همچنین برای تولید سه راهی با مواد اولیه خاص نیز از این روش استفاده می شود.
سه راه جوشی یک قطعه کاربردی در خطوط انتقال گاز و میعانات، صنایع نظامی، دارویی و شیمیایی است. یکی از کاربردهای معروفِ سه راه جوشی درزدار، در لوله کشی روکارِ گاز خانگی است. نوع بدون درز که به مانیسمان هم معروف است، در رده های مختلف 20، 40 و 80 تولید می شود. کاربرد این نوع، در لوله کشی توکارِ گاز خانگی، لوله کشی آتش نشانی مسکونی و در موتورخانه هاست.
در سه راه جوشی، محل اتصال به لوله دارای ساختار فلزیِ ضد نشت است که این موضوع سبب تقویت سیستم می شود.
به دلیل یکپارچگی ساختار بین لوله و اتصالات، پایداری بهتری در طول عمر دارد.
سطح داخلی صیقلی موجب کمتر شدن افت فشار و همچنین کاهش آشفتگی در جریان سیال درون لوله می شود.
برای انتخاب بهینه سه راه جوشی بایستی با نظر کارشناسِ معتبر در مراجع نظام مهندسی و شرکت گاز و با توجه به نوع لوله کشی در پروژه اقدام شود. همچنین سازمان ها و نهادهای مختلفی اقدام به ارائه استانداردهایی در این زمینه کرده اند که در این بین، استاندارد انجمن مواد و آزمون آمریکا (ASTM) و استاندارد انجمن مهندسان مکانیک آمریکا (ASME) متداول و پرکاربرد هستند.
قیمت سه راهی جوشی به عوامل مختلفی مثل قیمت آهن، قیمت ارز، نوع، ابعاد، کیفیت سه راهی و... بستگی دارد. از دیگر عوامل موثر در قیمت سه راهی جوشی می توان به هزینه حمل و نقل اشاره کرد؛ چرا که انواع سه راهی جوشی از مواد اولیه ای ساخته می شوند که وارداتی هستند و توسط منابعی تامین می شوند که بعضاً در خارج از کشور مستقر هستند. تقاضای سه راهی جوشی نسبت به عرضه آن بیشتر است، لذا قیمت بالاتری دارد. جهت اطلاع از لیست قیمت سه راهی جوشی به سایت شهرآهن مراجعه نمائید و در صورت نیاز به کسب اطلاعات بیشتر با شماره مندرج در سایت تماس حاصل فرمائید تا کارشناسان ما شما را راهنمایی کنند.