سقف های مرکب عرشه فولادی هم مانند سقف عرشه فولادی از ورق های گالوانیزه تولید شده اند با این تفاوت که این ورق ها ترکیبی از دو لایه ورق گالوانیزه هستند. سقف های مرکب عرشه فولادی با بهره گیری از ورق های گالوانیزه و فرم یافته توسط متخصصین اجرا می شوند که سرعت تکمیل سازه های مرکب عرشه فولادی با بهره گیری از ورق های گالوانیزه و فرم یافته توسط متخصصان اجرا می شوند؛ که این کار سرعت تکمیل سازه را بالا می برد. استفاده از این مقاطع فولادی تاثیر زیادی در کاهش وزن ساختمان ها و افزایش فاصله تیرها دارد.
در این روش امکان سقف گذاری و بتن ریزی به صورت همزمان وجود دارد و این یک مزیت محسوب می شود. این طرح به دلیل اینکه هم از نظر اقتصادی بسیار مقرون به صرفه و هم سرعت عمل کار را بالا می برد، طرفداران زیادی در سراسر کشور دارد.
نکاتی در مورد طراحی سقف مرکب عرشه فولادی
برای طراحی سقف مرکب عرشه فولادی به محاسباتی نیاز است که به صورت دستی و بر اساس آیین نامه ها و مقرراتی که در این زمینه وجود دارد، انجام می شود. برخی از نکات مهم که باید در رابطه با طراحی سقف مرکب عرشه فولادی مورد توجه قرار دارد را در ادامه این مطلب از شهر آهن بررسی می کنیم. یکی از این نکات این است که در اتصال میان بتن و ورق، باید به مواردی مانند برآمدگی های روی ورق، شیب آن و ارتفاع، کاملا توجه کرد.
نکته دوم که اهمیت بسیاری در کار دارد و از لحاظ مهندسی بررسی می شود مربوط به آیین نامه است. تمام آیین نامههای مورد نظر از جمله BS۵۹۵۰ و SDI و همچنین مبحث ۱۰ مقررات ملی ساختمان، باید در طراحی سقف مرکب عرشه فولادی لحاظ شوند. پس از طراحی، میزان لرزش و جابجایی سقف، کنترل و بررسیهای لازم در این زمینه انجام شود.
نکته بسیار مهم دیگری که در طراحی و اجرای سقفهای مرکب عرشه فولادی باید به آن توجه کرد، فاصله دهانه های سقف مرکب عرشه فولادی است. در این نوع سقف ها، فاصله تیرها تا سقف می تواند کمی بیشتر باشد. همین امر باعث کاهش وزن سازه می شود؛ این نکته یکی از مزیت های سقف مرکب عرشه فولادی نسبت به انواع دیگر سقف ها محسوب می شود. اما حواستان باشد که فاصله مورد نظر، بیش از اندازه، زیاد نباشد تا از لرزش سازه جلوگیری کند.
مراحل اجرای سقف های مرکب عرشه فولادی
سقف مرکب عرشه فولادی بدون میلگرد و قالب بندی اجرا می شود. برای ساخت این سقف ها از ورق های گالوانیزه استفاده می شود. اجرای این سقف بیشتر از لحاظ نحوه اجرای آن متفاوت است، به این دلیل که در آن از آرماتوربندی و بتن ریزی بر روی ورق های فولادی که گالوانیزه هستند انجام می شود. اسکلت ساختمان که زده شد و تمامی مراحل ساختمان تا اجرایی کردن سقف انجام شد، آن وقت ورق های گالوانیزه به وسیله نیروی انسانی یا جرثقیل یا بالابر به طبقات برده می شود.
مناسب ترین فاصله دهانه های سقف مرکب عرشه فولادی چقدر است؟
میزان فاصله دهانه های سقف مرکب عرشه فولادی به ضخامت ورق بستگی دارد. هرچه ورق سقف، ضخامت بیشتری داشته باشد، فاصله می تواند بیشتر شود. کمترین ضخامت ورق سقف های مرکب عرشه فولادی، ۰.۸ میلی متر است. هنگام استفاده از این نوع ورق، فاصله تیرها باید کمتر از ۴/۲ متر باشد. همچنین در هنگام استفاده از ورق ۲۵/۱ میلی متری، می توان تا ۳/۳ متر، فاصله را افزایش داد.
پس بسته به ضخامت ورق که می تواند بین ۰.۸ و ۲۵/۱ میلی متر باشد، می توان فاصله دهانه های سقف مرکب عرشه فولادی را تغییر داد. در صورت رعایت این نکته، سازه به هیچ عنوان دچار لرزش نمی شود. ذکر این نکته نیز ضروری است که فاصله بیشتر از ۳/۳ متر بین تیرهای فرعی، به هیچ عنوان توصیه نمی شود.