روش تولید میلگرد

 آیا تا بحال به این سوال برخورده اید که استاندارد میلگرد ساده چیست، استاندارد میلگرد آجدار چیست و یا به طور کلی چه استانداردهایی برای میلگرد وجود دارد؟ مراحل تولید میلگرد، بسته به کشور تولید کننده از استانداردهای مختلفی استفاده می گردد که نتیجه آن خواص فیزیکی متفاوتی است. در ایران از استاندارد روسی پیروی می کنند که میلگرد های تولیدی ایران انواع میلگرد A1 و میلگرد A2 و میلگرد A3 تقسیم بندی آن هاست. میلگرد یکی از مصالح ساختمانی فلزی است که به منظور استحکام بخشی به بتن مورد استفاده قرار می گیرد. بتن خود به تنهایی استحکام بالایی دارد و می تواند وزن و بار زیادی را تحمل کند، اما به دلیل سخت بودن آن از قابلیت انعطاف پذیری زیادی برخوردار نیست. بنابراین اگر فشار ناگهانی زیادی به بتن ورد شود، امکان شکستن آن بالا است. با کمک میلگرد می توان این نواقص را جبران کرده و سازه ای مقاوم در برابر بار سنگین و ضربه های غیر قابل پیشبینی ساخت. روش تولید میلگرد و انواع آن نیز متفاوت است که با توجه به نوع سازه و میزان بار مورد نظر یکی از آن ها انتخاب می گردد.
لازم به ذکر است که این مقاطع فولادی از لحاظ میزان کشسانی بودن یا سختی نیز رده بندی های گوناگونی دارند. بنابراین شما باید متناسب با نوع ساختمان خود و ویژگی های آن میلگردی مناسب را استفاده کنید. این مسئله حتی در مورد بناهای کوچک و یک طبقه مانند یک اتاق نیز صادق است. در این مقاله از شهرآهن به منظور آشنایی بیشتر شما با این نوع مصالح و استفاده بهینه از آن روش های مختلف ساخت میلگرد را شرح داده ایم. با ما همراه باشید.

روش تولید میلگرد

بررسی تخصصی ساخت میلگرد

در هنگام ساخت میلگرد در کشورهای مختلف استانداردهای متفاوتی رعایت می شود. اما به طور کلی قطر این مقاطع فولادی بر اساس جدول اشتال میلگرد بین 8 الی 250 میلیمتر گزارش شده است. سازمان استاندارد ایران با در نظر گرفتن شرایط جغرافیایی ایران استاندارد 3132 را برای این گونه محصولات در نظر گرفته است. تمام کارخانه های تولید میلگرد در ایران موظف هستند که این استانداردها را رعایت کنند. دسته بندی انواع میلگرد نیز با توجه به استاندارد مطرح شده به شرح زیر است:

  • میلگرد A1، میلگرد ساده.
  • میلگرد A2، میلگرد آجدار.
  • میلگرد A3، میلگرد آجدار.
  • میلگرد A4، میلگرد آجدار.

میلگرد ساده کاربرد بیشتری در صنعت دارد، در حالی که میلگردهای آجدار بیشتر در بخش ساختمان سازی مورد استفاده قرار می گیرند. همچنین پس از تولید میلگرد آزمایشات مختلفی برای اطمینان از رعایت استانداردهای موجود و تایید کیفیت در کارخانه انجام می شود. بررسی میزان تلرانس طول میلگرد از جمله آزمایشات صورت گرفته در این مرحله است. این مقایس نباید از مقدار 50.2 سانتیمتر بیشتر باشد. به یاد داشته باشید که در هنگام خرید میلگرد نباید تنها به قیمت آن اکتفا کنید، بلکه خرید میلگردهای استاندارد همواره بهترین انتخاب برای سازه شما محسوب می شوند. اطلاع از روش تولید میلگرد می تواند به شما در خریدی مطمئن کمک کند. به همین دلیل در بخش انتهایی مقاله با مراحل تولید میلگرد در روش های مختلف آشنا می شوید.

بررسی تخصصی ساخت میلگرد 

ماده اولیه تولید میلگرد چیست؟

شمش های فولادی کربنی SP5 ماده پایه در تولید انواع میلگرد به شمار می رود. این در حالی است که برای ساخت مقاطع فولادی دیگر باید از گریدهای متفاوت شمش استفاده کنید. برای مثال برای تولید نبشی، ناودانی یا تیرآهن شمش های فولادی گرید SP3 مورد استفاده قرار می گیرند. این شمش ها با توجه به نوع طراحی، خطوط نورد و نوع کوره های پیش گرم در ابعاد گوناگونی ساخته می شوند. اما اغلب این محصولات در اندازه های 6000*150*150 یا 6000*125*125 ارائه می گردند. لازم به ذکر است که در صورت تولید شمشی با طول 12 متر باید آن را متناسب با اندازه کوره برش بزنند. البته در برخی از مواقع برای تولید میلگرد مواد اولیه دیگری مانند ضایعات آهن نیز بکار می روند. کیفیت این نوع محصولات ممکن است که برای پروژه شما مناسب نباشد.
بنابراین توصیه می شود که در هنگام خرید میلگرد حتما درباره روش تولید میلگرد و ماده اولیه بکار رفته در این فرآیند بپرسید. سپس بر اساس نوع استفاده خود مناسب ترین میلگرد را انتخاب کنید.
شما مشتریان گرامی می توانید برای آگاهی از قیمت انواع میلگرد به صفحه تخصیص داده شده به این محصولات در سایت شهرآهن مراجعه کنید. کارشناسان ما در این مجموعه اطلاعات لازم درباره انواع میلگرد را در اختیار شما قرار می دهند.

مراحل تولید میلگرد

همانطور که بیان شد، شمش فولادی ماده اصلی تولید میلگرد است. این شمش ها در ابتدا حرارت دیده و وارد غلتک های متوالی می شوند. در این صورت میله هایی با سطح مقطع عرضی کم و طویل بدست می آید. همچنین در ادامه روند تولید میلگرد با استفاده از غلتک هایی روی سطح میلگردها آج هایی ایجاد شده و آن ها به قطعات 12 متری برش زده می شوند. در نهایت میلگردها پس از بسته بندی و برچسب خوردن آماده تحویل به مشتری می گردند. یکی از فاکتورهای مهم در تعیین روش تولید میلگرد شرایط محیطی هر کشور است. به طور کلی 4 روش برای این امر وجود دارد که در ادامه شرح داده شده اند.

مراحل تولید میلگرد

ساخت میلگرد با استفاده از روش نورد

یکی از روش های تولید میلگرد استفاده از راهکاری به نام تکنیک نورد است. در این روش شمش های فولادی پس از ورود به کوره حرارت زیادی می بینند. در این مرحله دمای شمش ها تا دمای 1100 درجه سانتیگراد نیز رسیده و سپس به خط تولید فرستاده می شوند. در روش نورد قطر شمش های حرارت دیده با استفاده از فرآیند رافینگ کاهش یافته و به طول آن ها اضافه می گردد.

تولید میلگرد با روش سرد کاری یا نورد سرد

سردکاری یا اصطلاحا نورد سرد از جمله روش تولید میلگرد به حساب می آید. دمای بکار رفته در این روش پایین تر از دمای تبلور است. همچنین در روش نورد سرد ساختارهای کریستالی ماده در هم شکسته و جابجا می شوند. به همین دلیل میلگردهای بدست آمده از این روش سخت تر و مقاوم تر هستند. برخی از تجهیزات مورد نیاز در روش نورد سرد شامل کوره پیش گرم، رول های کوره، دستگاه رافینگ و رول های آن هستند. همچنین در این روش از قیچی سرزن، پایه، قیچی متراژ و شانه های بسته بندی نیز استفاده می شود.

ساخت میلگرد با روش میکرو آلیاژی

یکی دیگر از روش های تولید میلگرد روش میکرو آلیاژی نام دارد. در این روش برای افزایش مقاومت میلگرد به ترکیبات اولیه آن مقداری تیتانیوم، نیوبیوم و وانادیوم اضافه می شود. در روش میکرو آلیاژی دمای شمش آهن پس از گذراندن مراحل مورد نیاز به دمای محیط می رسد. این سرد شدن تدریجی باعث افزایش استحکام میلگرد می گردد. همچنین خواص مکانیکی و ویژگی های شیمیایی سطح بیرونی تا مرکز میلگردهای بدست آمده از این روش یکسان است. بنابراین این نوع میلگرد مقاومت و یکپارچگی بیشتری نسبت به انواع دیگر میلگرد موجود در بازار دارد که استفاده از آن در مناطق زلزله خیز توصیه می شود.

ساخت میلگرد با روش میکرو آلیاژی 

ساخت میلگرد با استفاده از عملیات حرارت و خنک کاری یا روش ترمکس

خنک کاری به پروسه ای گفته می شود که در طی آن فولاد حرارت دیده وارد فاز آستنتیک شده و به سرعت با استفاده از آب یا روغن سرد می شود. محصول بدست آمده از این مرحله ماده ای با ساختار سخت اما شکننده است. سپس فولاد خنک شده را برای تغییر شکل در جریان یک عملیات حرارتی قرار می دهد. در این صورت سختی ساختار ماده کاهش یافته و میزان شکل پذیری آن افزایش می یابد.
از آنجایی که در روش ترمکس مقدار کربن کمتری نسبت به روش سردکاری استفاده می شود، قابلیت کشسانی میلگردهای تولید شده نیز بیشتر خواهد بود. همچنین پایین بودن هزینه تولید و مصرف انرژی نیز از دیگر مزایای روش تولید میلگرد با استفاده از روش ترمکس است. در ضمن جوش پذیری میلگردهای بدست آمده از این روش نیز بسیار بالا است.

مراحل تولید میلگرد

شاید این مطلب هم برای شما جالب باشد:

مطالب خواندنی دیگر:


خط تولید میلگرد

در این مقاله قبل از توضیح نحوه تولید میلگرد ابتدا دستگاه های مورد نیاز در یک کارخانه تولید میلگرد را به اختصار نام خواهیم برد:

  1. کوره پیش گرم جهت پخت شمش های آهنی
  2. رول های کوره جهت انتقال شمش های فولادی به رافینگ.
  3. رافینگ به منظور نورد شمش میلگرد و کاهش ابعاد و افزایش طول شمش میلگرد.
  4. رول های رافینگ برای انتقال مواد به استندها.
  5. قیچی سرزن.
  6. استند که مشتمل بر موتور و گیربکس خط انتقال، گاردان، غلطک های مونتاژ و هدایت کننده های ورودی و خروجی است.
  7. قیچی متراژ به منظور برش میلگرد در طول دلخواه.
  8. شانه بسته بندی جهت انجام عملیات خنک کاری و آماده سازی به منظور بسته بندی میلگردها.

خط تولید میلگرد

با داشتن تجهیزات فوق الذکر مراحل تولید میلگرد را می توان تکمیل کرد. بدین منظور شمش میلگرد پس از رسیدن به دمای مطلوب به خط تولـید ارسال شـده و با قرارگـیری بر روی رول ها وارد مـرحله رافـینگ می شـود؛ در این فرآیند طـی سـه مرحـله از قطر شـمش مـیلگرد کاسـته و به طول آن افزوده می شود. پس از آن تعداد 10 الی 18 عدد استند در قطرها ی مشخص قرار دارد. آخرین مرحله از مراحل تولید میلگرد، فرآیند آج زنی می باشد که جهت تولید میلگرد A2 آج زنی به صورت مستقیم در خط نورد انجام می گیرد و برای تولید میلگرد A3 از یک فرآیند اضافه تحت عنوان گوئیچنگ (نوعی خنک کاری با پاشش آب یا مجاورت قرار دادن میلگرد با هوا) استفاده می گردد و پس از آن آج زنی بر روی میلگرد انجام می گیرد. پس از طی مراحل فوق میلگرد تولیدی توسط قیچی متراژ در طول های مشخص بریده می شود که این طول بین 24 الی 36 متر خواهد بود. میلگرد تولید شده در آخرین مرحله توسـط گیوتین بسـته بندی در طول اسـتاندارد 12 مـتر برش داده شـده و به صـورت بندیل بسـته بندی مـی گردد.

خط تولید میلگرد

بررسی تفاوت بین میلگردهای تولید شده در ایران و جهان

همانطور که در بخش قبل مطالعه کردید، میلگرد در کشورهای مختلف به 4 روش تولید می گردد. هر کشور با توجه به شرایط محیطی و جغرافیایی خود یکی از این روش ها را انتخاب می کند. برای مثال در کشورهای زلزله خیری مانند ژاپن از میلگردهایی با مقاومت بالا و استحکام کششی و پیچشی زیاد استفاده می شود. در این کشورها روش میکرو آلیاژی بهترین گزینه برای تولید میلگرد به شمار می رود.
به دلیل اینکه کشورهای اروپایی چندان مستعد زلزله نیستند، برای ساخت پروژه های ساختمانی آن ها نیاز به میلگردهایی با استحکام بالا نیست. بنابراین این کشورها در هنگام تولید میلگرد روی استفاده از روش هایی مقرون به صرفه و سریع تمرکز می کنند. به همین دلیل اغلب روش تولید میلگرد ترمکس در کشورهای اروپایی پرکاربردتر است.
برای آگاهی از تفاوت روش های مورد استفاده برای تولید میلگرد در ایران و جهان ذکر این نکته ضروری است که شرایط در ایران اندکی متفاوت است. به طور کلی وضعیت اقلیمی و میزان زلزله خیز بودن در کشورهای مختلف با یکدیگر یکسان نیست. به همین دلیل عمدتا در ایران میلگرد به دو روش آلیاژی و ترمکس تولید می گردد. استفاده از این دو روش میلگردهایی را ارائه می دهند که جوابگوی نیاز مشتریان در هر منطقه جغرافیایی ایران باشند. شایان ذکر است که تولیدکنندگان میلگرد در ایران روش تولید خود را روی پلاک مشخصات محصول درج می کنند. این مجتمع های تولیدی معتبر با استفاده از حک کردن علامت اختصاری روی میلگردهای تولید شده خود این کار را انجام می دهند. برای مثال علامت مشخصه E S C O نشان دهنده میلگرد ذوب آهن اصفهان است. همچنین روی میلگرد آناهیتا گیلان نیز علامت اختصاری A G J U نوشته می شود.

برای اطلاع از قیمت میلگرد به صفحه قیمت میلگرد شهرآهن مراجعه نمایید. همچنین برای آشنایی بیشتر با انواع میلگرد سایر مقالات شهرآهن را مطالعه نمایید.