با پیشرفت روز افزون صنعت ساختمان سازی روز به روز سازه های سبک تر و جدیدتری طراحی و ساخته می شوند که از هر نظر کمک شایانی به این صنعت میکنند. یکی از این سازهها، سقف عرشه فولادی است که این روزها قطعا نام آن را زیاد شنیده اید. با استقبال چشم گیر و استفاده همگانی و یکباره از این نوع سقف ساختمانی قطعا ممکن است برای افرادی که در این زمینه فعالیت دارند سوال شود که فرق سقف کامپوزیت با عرشه فولادی در چیست و هر یک را برای چه مصارفی می توان استفاده کرد.
به همین علت در ادامه این مطلب قصد داریم با بررسی هر یک از این نوع سقف های ساختمانی و مقایسه آنها با یکدیگر به این سوالات پاسخ دهیم.
آشنایی با سقف کامپوزیت
درواقع سقف های کامپوزیت ترکیبی از فولاد و بتن هستند که در هنگام اجرای آنها برای اینکه یکپاچگی آنها به طور کامل حفظ شود، از نبشی که نوعی برشگیر است استفاده می کنند. نبشی با بتن درگیر می شود و موجب ایجاد یکپارچگی در سقف می شود.
آشنایی با سقف عرشه فولادی
همانطور که اشاره کردیم، سقف عرشه فولادی به تازگی وارد صنعت ساختمان سازی شده است، اما در همین مدت زمان کوتاه ورودش به این صنعت، توانسته است مورد استفاده ساختمان سازهای زیادی قرار بگیرد، زیرا مزایای متعددی دارد. درواقع سقف عرشه فولادی یک مقطع خمشی مختلط است که با استفاده از 4 جزء اجرا می شود؛ این چهار جزء عبارتند از: ورق فولادی، گل میخ، آرماتور و بتن.
مقایسه سقف کامپوزیت با عرشه فولادی
از آنجایی که سقف های عرشه فولادی به دلیل وزن سبکی که دارند، به راحتی می توان آنها را حمل و نقل کرد و در نهایت آنها را به راحتی نصب کرد، سرعت اجرای سقف عرشه فولادی حدود 10 برابر بیشتر از سقف کامپوزیت است. با سرعت بالایی که در اجرای سقف های عرشه فولادی وجود دارد امکان بازگشت سرمایه خیلی سریع تر از زمانی است که از سقفهای کامپوزیت در ساختمانسازی استفاده می شود.
همانطور که در مقالات پیشین نیز اشاره کردیم، هنگام اجرای سقف عرشه فولادی این امکان وجود دارد که بتوان در چندین طبقه به صورت همزمان عملیات بتنریزی را انجام داد، اما در سقف کامپوزیت چنین امکانی وجود ندارد. در سقف عرشه فولادی میزان استفاده از تیرهای فرعی نسبت به سقف کامپوزیت خیلی کمتر است، زیرا فاصله بین تیرهای فرعی در سقف عرشه فولادی تا 3 متر بدون استفاده از قالب بندی قابل افزایش است، از این رو تعداد تیرهای فرعی کاهش پیدا میکند. درصورتی که در سقف کامپوزیت فاصله بین تیرهای فرعی 90 سانتیمتر است و این امر موجب افزایش استفاده از تیرهای فرعی میگردد.
سقف های عرشه فولادی نسبت به سقفها کامپوزیت حدود 50 کیلوگرم بر مترمربع دارای کاهش وزن هستند. اجرای سقف عرشه فولادی نسبت به سقف کامپوزیت اقتصادی تر است، زیرا با استفاده از سقف عرشه فولادی میزان استفاده از فولاد و بتن کاهش پیدا میکند؛ درنتیجه هزینه کلی برای اجرای پروژه ساختمانی نیز کاهش پیدا میکند.