ورق روغنی که در بازارهای تجاری به ورق فولادی سرد و یا ورق سرد شهرت دارد. دلیل نام گذاری این نوع ورق با نام ورق روغنی به دلیل شکل ظاهری آن خواهد بود که ورق روغنی را از انواع دیگر ورق ها متمایز می سازد. یعنی ورق های روغنی پس از تولید با فرآیند نورد سرد، به منظور جلوگیری از زنگ زدگی روغن کاری می شوند. مطابق با روش ها و استانداردها ورق های فلزی به دو دسته کلی ورق سیاه و ورق روغنی تقسیم می شوند. به ورق هایی که با نورد گرم تولید می شوند ورق سیاه میگویند. ورق های روغنی با نورد سرد به این صورت تولید می شوند که ورق های با ضخامت بالا توسط نورد به به ورق هایی به ضخامت های پایین تر تبدیل می شوند.
به دلیل استفاده از نورد سیاه در تولید این نوع ورق شکل ظاهری بسیار زیبایی نسبت به ورق های سیاه دارند بدین دلیل بیشتر برای پوشش ظاهری اشیا و اجسام به کار می رود که استفاده از آن به عنوان متریال صنایع ساختمانی یکی از کاربردهای این نوع ورق خواهد بود. داشتن میزان تحمل بالا در برابر فشار و ... از مزیت های ورق روغنی می باشد.
ورق های روغنی در ضخامت های گوناگونی تولید می شوند که این ضخامت ها می تواند بین ۳۰ صدم میلی متر تا ۳ میلی متر باشد. از سوی دیگر ورق های روغنی را می تواند پایه تولید ورق گالوانیزه دانست. از سوی دیگر تولید ورق با استفاده از نورد سرد، بسیار سریع تر و ارزان تر از دیگر روش های تولید ورق است. تولید سریع یک محصول با کیفیت و خوب می تواند به رونق آن بازار کمک کند. حتی بعد از پردازش و ... تغییرات خاصی بر روی شکل ظاهری و فیزیکی آن مانند انقباض و ... اتفاق نمی افتد.
انواع ورق روغنی
ورق روغنی (سرد)، با توجه به اینکه چه آلیاژی و چه عملیات حرارتی برای تولید آن استفاده شده است، به سه دسته با نام های ورق روغنی معمولی(st12)، نیمه کشش (st13) و فوق کشش( st14) دسته بندی می شود.
کاربرد ورق روغنی
از کاربردهای ورق روغنی می توان به موارد زیر اشاره کرد:
- ساخت پانل های غیر قابل انعطاف
- نقاشی قطعات صنعت خودروسازی
- مبلمان اداری ولوازم خانگی
- ساخت انواع قفسه
به خاطر ظاهر زیبای ورق های روغنی، استفاده از آن ها در صنایعی که ظاهر قطعات فاکتور مهمی به شمار میآید، رواج یافته است. ورق های روغنی به سبب انعطاف پذیری و بالا و ظاهر زیبا در صنایعی مانند تولید لوازم خانگی، تولید قطعات خودرو، ساخت و ساز ساختمان و... استفاده می شوند. عرض استاندارد ورق های روغنی حدود 100 الی 125 میلیمتر است.
روغن ایده آل برای ورق روغنی نورد سرد
یک روغن ایده آل جهت استفاده در نورد سرد، باید خصوصیات زیر را داشته باشد:
- جهت ایجاد نیروی نورد متناظر روغن باید دارای لزجت کافی باشد.
- چه به صورت امولسیون و چه به صورت خالص باید به راحتی مورد استفاده قرار گیرد.
- روغن باید به گونه ای باشد که در عملیات خنک سازی ورق اختلال ایجاد نکند.
- روغن باید پایدار بوده و به راحتی از محفظه غلطک تمیز شود.
- کیفیت روغن باید به گونه ای باشد که از زنگ زدگی ورق ها جلوگیری نماید.
- جنس روغن باید به گونه ای باشد که به راحتی از ورق پاکسازی شود.
- ترکیب شیمیایی روغن نباید به گونه ای باشد که به پوست آسیب برساند.
- روغن باید قیمت مناسبی داشته باشد.
منظور از لزجت مناسب ورق لزجتی است که جهت فرایند تولید ورق صاف و تخت موثر باشد. از طریق یک روغن موثر می توان سطح غلطک و ورق ها را پیش از ورود به فرایند نورد کاملاً پوشش داد. استفاده از روغن جامد در فرایند نورد، سرعت کار را پایین می آورد، به همین علت معمولا از روغن مایع استفاده می شود. اگر نقطه ذوب روغن بالا باشد، فرایند خنک کاری با مشکل مواجه خواهد شد.
روش استفاده از روغن نورد
به طور کلی استفاده از روغن نورد دو روش دارد:
- روش سیستم پاشش مدار بسته
- روش سیستم پاشش مستقیم
در روش اول، روغن با غلظت پایین تری روی سطح ورق و غلطک را می پوشاند. در این روش از روغن برای خنک کاری نیز استفاده می کنند. روغن های استفاده شده در این روش شامل روغن های حیوانی، معدنی و استر های ترکیبی می شود. در این روش نباید غلظت روغن را همواره ثابت نگه داشت. اما در روش دوم، روغن را با غلظت بالا روی سطح غلطک و ورق می پاشند. در این روش، ممکن است مقداری از روغن توسط وسایل خاص بخار یا اتمیزه شود. در روش دوم معمولاً نسبت به تن ورق، مقدار زیادی روغن را به کار می گیرند. معمولا ورق های تولید شده با استفاده از این روش روغن کنید کیفیت و قیمت بالاتری دارند. در ادامه، برای خنک سازی غلطک ها از آب استفاده می شود.
ارزیابی روغن ها
با توجه به مطالب فوق، کیفیت روغن باید به گونه ای باشد که فرآیند نورد به راحتی و با کیفیت بالا انجام شود. پس برای انتخاب روغن مناسب باید نکات فوق را در نظر گرفت. چنانچه در انتخاب روغن، میزان روانسازی آن مورد توجه قرار گیرد، ممکن است هنگام فرآیند نورد نتواند لزجت مناسب را ایجاد کند. در انتخاب روغن با کیفیت باید پارامتر های زیر در نظر گرفته شود:
- میزان روانسازی
- میزان لزجتی که قرار است ایجاد شود
- پایداری امولسیون آبی و موارد موثر بر آن
- توانایی روغن در جلوگیری از زنگ زدگی ورق ها
تفاوت ورق روغنی و ورق گالوانیزه چیست؟
ورق روغنی که در بازار تجاری ورق های فلزی به ورق فولادی سرد نیز معروف است، در صنعت به صورت نورد سرد تولید می شود. این نوع متریال برای ساخت و ساز و استفاده در مصالح ساختمانی بسیار مناسب هستند. امتیاز بسیار ویژه این نوع ورق های فولادی این است که در برابر فشارهای بسیار بالا، مقاومت فوق العاده ای دارد. مهندسان و طراحان معماری و ساختمان، از همین خصلت استفاده می کنند و سازه هایی را طراحی می کنند که بسیار قدرتمند است؛ این سازه در عمل، نیازمند متریال کمتر برای تحمل وزن های بالاست. روش نورد سرد در تهیه محصولات با پرداخت سطح خوب و ابعاد دقیق، مانند انواع تسمه، میله و لوله فلزی استفاده می شود. ورق های موجود در بازار به صورت استاندارد و با ضخامت0/30 میلی متر تا 3 میلی متر بوده و عرض استاندارد برای آن ها 100 و 125 سانتی متر است. این ورق ها پایه تولید ورق های گالوانیزه هستند.
ورق گالوانیزه به ورق فولادی گالوانیزه شده توسط روی گفته می شود. یکی از روشهای محافظت از خوردگی گالوانیک است که توسط پوشاندن فلز مادر توسط لایهای از فلز محافظ ( که معمولا فلز روی است) انجام می شود. در این حالت پوشش خورده شده و فلز مادر محافظت میشود. این فرآیند نوع خاصی از حفاظت گالوانیکی است. میزان مقاومت پوشش گالوانیزه متناسب با ضخامت آن است. ا این روش یکی از اقتصادیترین روشهای محافظت فولادها در محیطهای خورنده است روش های متفاوتی برای گالوانیزه نمودن فولاد و ورق های فلزی وجود دارد، از بهترین و اقتصادی ترین روش های گالوانیزه نمودن ورقهای آهنی، غوطه وری ورق آهنی در حوضچه مذاب است میزان پوشش گالوانیزه (ضخامت روی ) بر روی ورق ها و سایر مقاطع فولادی متفاوت می باشد. میزان پوشش گالوانیزه ورق ها بر اساس جرم پوشش فلز روی (ZN) آنها تعیین می گردد. که می تواند از 100 تا 350 گرم بر متر مربع باشد.
شهر آهن مرجع اطلاع رسانی و فروش آهن آلات عرضه کننده انواع ورق روغنی می باشد. جهت خرید ورق روغنی در اصفهان می توانید با شماره 09122955044 تماس حاصل فرمایید. ورق روغنی با توجه به مقدار استفاده از عناصر در ساخت آن استاندارهای متنوعی را برای تولید فراهم می کند. شما می توانید انواع ورق روغنی مورد نیاز خود را از استاندارهای زیر انتخاب و سفارش دهید.
- ورق روغنی ST12
- ورق های معمولی
- ورق روغنی ST13 با قابلیت کشش
- ورق روغنی ST14 با قابلیت فوق کشش
- ورق روغنی QSTE با قابلیت ضد سایش
- ورق روغنی EK2 با قابلیت لعاب پذیر
- فروش ورق روغنی در اصفهان و نحوه خرید
در صورت نیاز نیز می توانید با دفتر تهران شهر آهن به شماره 66315429 021 تماس حاصل فرمایید. با توجه به تعداد زیاد انبارهای شهر آهن در تهران و دیگر استان ها این مورد کاملا انعطاف پذیر خواهد بود. قبل از خرید چنانچه نیاز به دریافت اطلاعات خاصی دارید از کارشناسان فروش ورق روغنی شهر آهن بپرسید.
برای اطلاع از نحوه صادرات به صفحه صادرات ورق در سایت شهر آهن مراجعه فرمایید.