لوله یک استوانه خالی با سطح مقطع دایره می باشد که با استفاده از فشار در انتقال سیالات و حرکت هدفمند آنها کاربرد دارند. لوله ها از هر ماده ای که قابلیت شکل پذیری دارد میتواند ساخته شود و انتهایی برای آن وجود ندارد ولی معروف ترین مواد سازنده لوله ها استیل، آهن گالوانیزه، کروم، برنج، آلمینیوم، شیشه، مس و سرب، و لاستیک ها و پلاستیک ها هستند که هر یک از این مواد خواص مختلفی به لوله می دهد و باتوجه به آنها در کاربردهای مختلف مانند لوله های صنعتی، لوله های آبرسانی، لوله های گاز، لوله های داربستی، لوله های مبلی، لوله گالوانیزه و ... مورد استفاده قرار می گیرند.
ناگفته نماند با پیشرفت تکنولوژی محققان بسیاری از مواد سازنده لوله ها را با هم ترکیب کرده اند و لوله های متفاوتی ساخته شده است مانند كربن استیل با شیشه، كربن استیل با انواع پلاستیك، كربن استیل با سیمان که در مصارف بی شماری بکار برده می شود.
انواع لوله
لوله ها دسته های مختلفی دارند. براساس جنس، روش تولید، کاربرد، روکش، عایق و ... به دسته های مختلفی تقسیم می شوند. پرکاربردترین لوله ها، لوله های فولادی هستند. اغلب لوله های فولادی را با روش گالوانیزه یا قلع اندود کردن در برابر فرسایش و زنگ زدگی عایق می کنند.
براساس روش تولید، به دو دسته لوله های درزدار و لوله های بدون درز(لوله مانیسمان) تقسیم می گردند. در روش اول با برداشتن صفحه ای مسطح به نام Skelp و لوله كردن آن و جوش دادن لبه ها لوله درست می شود كه به آن لولۀ جوش داده شده یا درزدار اتلاق می شود (ERW). روش دیگر سوراخ كردن قطعه استوانه ای جامد (در تمام طول آن) می باشد و براساس استاندارد آمریکا API تولید می گردند که به لوله ساخته شده Seamless یا مانیسمان گفته می شود. غالباً در استخراج نفت، پالایش و فرآوری مواد نفتی، انتقال گاز و شبکه های اصلی از این نوع لوله ها استفاده می شود.
در ادامه چند نمونه از انواع لوله را معرفی خواهیم کرد
- لوله های فلزی
- لوله های فولادی یا آهنی: 1-لوله سیاه 2-لوله گالوانیزه. غالباً در فاضلاب و تهویه مورد استفاده قرار می گیرند.
- لوله های چدنی: غالباً در سیستم فاضلاب استفاده می شوند.
- لوله های مسی: بنا بر استفاده به صورت شاخه ، کلاف ، مویی (Capilary) ، کویل (LWC) تولید می شوند.
- لوله های پلاستیکی: بیشتر در سیستم آب و فاضلاب کاربرد دارند. و شامل انواع زیر می باشد.
- لوله های پلی پروپیلن P.P
انواع لوله های فاضلاب
- لوله های پلیکا
- لوله های پلی اتیلن
- لوله های پوش فیت
- بهترین نوع لوله های فاضلابی می باشد، از مزایای این لوله می توان به هزینه نگهداری کم، ابعاد مختلف، استفاده در تعداد طبقات بالا، اتصالات قوی ( اتصال با اورینگ ) ، عمر بیشتر و سرعت اجرا بیشتر اشاره کرد .
انواع لوله های آبرسانی
- لوله های پلی پروپیلن یا تک لایه
- لوله های گالوانیزه
- لوله های پلی پروپیلن 5 لایه
- در سیستم آبرسانی و گرمایشی مورد استفاده قرار می گیرد، پرمصرف ترین لوله های سیستم آبرسانی یک ساختمان می باشد ، لوله 5 لایه از دو لایه چسب، یک لایه آلومینیوم و دو لایه پلیمر تشکیل شده است، از مزایای لوله 5 لایه می توان به اتصلات کم که باعث کاهش افت فشار می باشد ، تحمل فشار و حرارت بالا به صورت مداوم تا 95 درجه سانتی گراد، اتلاف انرژی کم، مقاومت بالا، ضد زنگ و نفوذ ناپذیری در مقابل اکسیژن اشاره کرد.
تاریخچه لوله
لوله از قدیمی ترین ابزار انتقال سیالات و در صدر آنها لوله های آبرسانی که به منظور انتقال آب ساخته شد، وجود دارند. لوله آب اولیه از تنه های تو خالی درختان و ساقه های بامبو ساخته میشد که کم کم و با ورود بشر به عصر برنز، یکی از اولین سازه های کشف شده از بشر که با فلزات ساخته شد، لوله بوده است. در گذار تاریخ از اولین مشخصات شهرهای پیشرفته وجود شبکه ها و سیستم لوله های آبرسانی در آنها می باشد. قدیمی ترین سیستم لوله کشی در 5500 سال پیش و با لوله های مسی کشف شده است. در ایران نیز لوله های آبرسانی ساخته شده از سفال کشف شده است که مربوط به 5000 سال پیش است. سیستم آبرسانی به شکل پیشرفته از سال 1301 در ایران در شهرهای بیرجند، مشهد و آبادان آغاز گردید. لوله های چدنی وارد شده از هندوستان، لوله های باقی مانده از انگلستان در جنگ جهانی اول، قنات و چاه، اساس این شبکه بودند که 70 سال آبرسانی به شهرها را انجام می دادند تا در سال 1372 سیستم آبرسانی شهرها به سازمان آب و فاظلاب منتقل گردید.
مشخصات لوله
مشخصات لوله شامل قطر اسمی، قطر خارجی لوله، قطر داخلی لوله، ضخامت لوله، ضخامت t، طول لوله L، آرایش سرلوله می باشد. در گذشته لوله ها با اندازه های دقیق قطر داخلی سایز می شدند. لیکن با بیشتر شدن نیازهای صنعتی برای سازگاری با شرایط دما و فشار بالا دیگر لوله ها با سایز اسمی بجای سایز واقعی نام گذاری و سایز بندی شدند. سایز اسمی نامی است كه ما به دسته خاصی از لوله ها نسبت میدهیم.
لوله ها بر اساس دما، فشار و شرایط تعیین شده برای ساخت و تولید که مطابق استاندارد بین المللی خود می باشد، ساخته می شوند که یک عمر تخمینی را داشته باشند. در استانداردهای بین المللی تمامی مشخصات فنی لوله ها از جمله سایز، رنگ و وزن لوله ها با دقت بیان می شود. با رعایت تمام استانداردها و روش های تولید لوله، قطعا عمر تخمینی، درست خواهد بود البته در بازار افراد سودجو در روش تولید و متریال لوله ها، تغییر ایجاد نموده و کیفیت آن را کاهش می دهند. جهت تشخیص فنی لوله ها، می بایست از افراد خبره و با تجربه کمک بکیرید که این کار از افتخارات کارشناسان شهرآهن می باشد.
جهت دریافت مشاوره و اطلاع از قیمت لوله و صادرات لوله با کارشناسان شهرآهن تماس حاصل نمایید.