لوله های بدون درز مانیسمان برای انتقال مواد بسیار حساس مورد استفاده قرار می گیرند. به دلیل اینکه صنایع مختلفی به خاطر فناوری ساخت این لوله ها خواستار خرید و استفاده از آن ها هستند و با توجه به نوع استفاده هر صنعت، این لوله ها باید ویژگی های متفاوتی داشته باشند. به عنوان مثال لوله های مانیسمان مورد استفاده برای انتقال موادی که دارای فشار بالایی هستند، باید قطور تر باشند و به اصطلاح دارای رده بالاتری باشند. لوله هایی که برای استفاده در موتورخانه ها به کار می روند با لوله های مورد استفاده در انتقال اسید ها متفاوت است. همین امر موجب می شود تا کارخانه های تولید لوله مانیسمان برای هر کاربرد لوله هایی با ابعاد و استاندارد های خاص تولید کنند. شاید این سؤال برای شما پیش بیاید که استاندارد های ساخت لوله مانیسمان به چه عواملی بستگی دارد. تولیدکنندگان برای رعایت استاندارد های معمول لوله مانیسمان به ابعادی مانند ضخامت و همچنین دما توجه می کنند. قیمت لوله مانیسمان نیز به خاطر دارا بودن این استاندارد ها و ویژگی های ظاهری آن ها نسبت به لوله های فولادی درزدار بیشتر است.
مهم ترین استاندارد های لوله مانیسمان
در بین استاندارد های مرسوم لوله های مانیسمان سه نوع از آن ها هستند که از همه مهم تر بوده و شباهت هایی از نظر ساختار شیمیایی با هم دارند؛ اما نوع کاربرد و ساختار فیزیکی آن ها با هم متفاوت است. برخی از این لوله ها هم به صورت درزدار و هم به صورت بدون درز قابل استفاده می باشند و دارای استاندارد هستند. در اینجا به مهم ترین استاندارد های لوله مانیسمان اشاره می کنیم:
- ASTM A106
- ASTM A53
- APL 5L
لوله مانیسمان A106 بیشتر برای استفاده در پروژه های نیروگاه برق کاربرد دارد و به دلیل اینکه دما و فشار بالایی را تحمل می کند بسیار پرکاربرد است. لوله مانیسمان A53 در صنایع انتقال نفت، آب، بخار آب و هوا که فشار کمی دارند مورد استفاده قرار می گیرد. لوله مانیسمان 5L برای انتقال آب، گاز و همچنین نفت در صنایع پتروشیمی مورد استفاده قرار می گیرد.
انواع استاندارد های لوله مانیسمان
بر اساس معیارهای جهانی، لوله های مانیسمان دارای ۴ نوع استاندارد هستند: استاندارد DNI، ASME، ASTM،APL
- اولین استاندارد جهانی که فاکتور ابعاد و اندازه در آن اهمیت بسزایی دارد، استاندارد DIN است و خود به چهار زیر گروه تقسیم می شود. این استاندارد نتیجه پژوهش و تجربه کارشناسان اروپایی و سایر کشورهای جهان است. چرا که تمام افراد می توانند با استفاده از تجربیات و آزمایش های خود استاندارد های جدیدی را به آن اضافه کنند. این استاندارد هم شامل لوله های بدون درز می شود و هم لوله های درزدار
- دومین استاندارد که زیر شاخه هایی در حدود ۱۲ هزار نوع دارد، ASTM است و جزو مهم ترین استاندارد های لوله مانیسمان است.
- سومین استاندارد ASME است که توسط انجمن مهندسین آمریکایی حدود سه دهه پیش ارائه شده است. این نوع از لوله های مانیسمان کاربرد های فراوانی دارند و بیشتر در مواردی که نیاز است لوله ها دما و فشار بالایی را تحمل کنند، از آن ها استفاده می شود.
- چهارمین و آخرین استانداردی APL است و متداول ترین نوع استاندارد لوله های مانیسمان برای استفاده در صنعت نفت و گاز است. به دلیل اینکه یکی از خصوصیات بارز این نوع لوله مانیسمان با استاندارد APL، ریسک پذیری بالای آن است، برای انتقال مواد خطرناک و اشتعال زا مانند نفت و گاز و سیالات حساس از آن استفاده می شود. این کاربرد نشانه امنیت بالای این لوله است که در دراز مدت نیز دارای صرفه اقتصادی است.
آنالیز لوله مانیسمان
لوله مانیسمان با توجه به استاندارد های به کار رفته برای ساخت آن و همچنین عناصر به کار رفته در مواد اولیه آن، مورد تجزیه و آنالیز قرار می گیرد. هر یک از این لوله ها با استاندارد های مختلف ممکن است از موادی مانند کربن، منگنز، فسفر، سولفور، سیلیکون، مس، نیکل، کروم و ... تشکیل شده باشند و با توجه به مقاومتی که در برابر حرارت، فشار و دما دارند مورد بررسی قرار می گیرند. این لوله ها دارای خصوصیات شیمیایی و مکانیکی متفاوتی هستند و با توجه به قطر، ضخامت دیواره و قدرت عملکرد کاربرد های متفاوتی دارند. شرکت های متعددی در داخل کشور تمام خدمات مربوط به خرید و فروش و ارائه مشاوره تخصصی در زمینه آنالیز لوله مانیسمان را به خریداران خود ارائه می کنند. فروشگاه اینترنتی شهر آهن نیز یکی از این فروشگاه های معتبر است که قبل از خرید در رابطه با انواع استاندارد های لوله مانیسمان و نوع کاربرد آن ها به مشتریان مشاوره می دهد. خریداران می توانند در تمام روزهای هفته با شماره های این مجموعه تماس بگیرند و یا به صورت اینترنتی از کارشناسان این مرکز مشاوره رایگان دریافت کنند.