آزمایش خاک

آزمایش خاک ساختمان

سازه ها با هر ابعاد و اندازه ای نهایتا نیروی وزن خود و نیروی افقی را به خاک زیرین خود انتقال می دهد. از این رو بررسی رفتار خاک زیر سازه و محاسبه مقاومت آن ضروری می باشد به این منظور آزمایش خاک انجام می پذیرد. آزمایشگاه های خاک مطابق با آئین نامه ها و استانداردها نتایج را اعلام می دارند.

آزمایش خاک

انواع آزمایش خاک ویژگی هایی که در آزمایش خاک مورد توجه قرار می گیرند عبارت است از: نسبت تخلخل، درجه اشباع، ضریب آب گذری، دانسیته نسبی، چگالی، حد روانی، حد خمیری، حد انقباض، و ... که هر یک از این ویژگی ها، رفتار خاک زیر سازه را که تحت بارگذاری واقع می شود را شرح می دهد. آزمایشگاه مکانیک خاک، بعد از حفاری، تعیین می کند که خاک مورد نظر از چه تیپی است و به چه میزان ظرفیت باربری دارد. جهت آزمایش خاک و یافتن نتایج نیاز به گمانه زنی می باشد. در صورت وجود خاک دستی در مکان مورد نظر نیاز هست اقداماتی صورت پذیرفته تا خاک و زمین مورد نظر آماده بارگذاری و اجرای فونداسیون گردد.

 

.  

هزینه آزمایش خاک ساختمان

هزینه های آزمایش خاک شامل حفاری دستی یا ماشینی و اجرای آزمایش ها در آزمایشگاه خاک می باشد. حفاری دستی بطور معمول شش روز زمان می برد که لازم است از محل حفاری ( به فاصله های دو متری) عکس و یا فیلم تهیه شود. مطابق با آیین نامه 2800 زلزله ایران و مبحث 7 مقررات ملی ساختمان، دسته بندی خاک شامل سه نوع می باشد که بر اساس حفاری و گمانه زنی و آزمایشات صورت گرفته در آزمایشگاه خاک، مشخص می شود. نتایج ارائه شده توسط آزمایشگاه خاک، نوع و تیپ خاک در محاسبات و طراحی سازه به میزان زیادی اثر داشته و وزن سازه و به دنبال آن در هزینه ساخت، تاثیرگذار است. در تهران برای سازه ها و ساختمان هایی با بیش از 6 سقف و متراژ بیش از 2000 مترمربع، آزمایش خاک اجباری می باشد. نوع خاک عمدتا در مناطق مختلف تهران، تیپ 2 می باشد، انجام حفاری و آزمایش خاک و دریافت نتایج آزمایشات حدود دو ماه زمان خواهد برد. هر چند بدون انجام آزمایش خاک هم می توان اقدام به ساختن کرد اما در چنین شرایطی مبنای محاسبات و طراحی سازه بر اساس خاک تیپ3 (ضعیف ترین نوع خاک) انجام می پذیرد که باعث سنگینی سازه و پیرو آن افزایش هزینه ها را منجر می شود. آنچه که باید مورد توجه واقع شود اهمیت آزمایش خاک و نتایج آزمایشات و اثر آن بر وزن سازه و هزینه های مربوطه می باشد.

جهت تعیین تعرفه آزمایش خاک برای احداث ساختمان در تهران و دیگر شهرها باید چندین پارامتر را مورد بررسی قرار دهیم.
1- محل پروژه احداث ساختمان
2- مقدار متراژ مورد نیاز جهت حفاری
3- شیوه انجام حفاری (ماشینی - دستی)
4- تعداد و نوع آزمایشات صحرایی
5- نوع و تعداد آزمایشات آزمایشگاهی

اهمیت آزمایش خاک در ساخت و ساز

با توجه به اینکه خاک وظیفه تحمل کل بار ساختمان را دارد. و با توجه به اینکه بیشتر پروژه ها در خاک ، بر روی خاک و یا با خاک ساخته می شوند، لازم است بررسی و اقداماتی جهت اطلاع از توان باربری، خصوصیات سختی خاک زیر سازه، پروفیل زمین، ناپایداری و عولقب ناشی از زلزله انجام گیرد.

با توجه به زلزله های صورت گرفته در دو دهه اخیر توجه مهندسین به خاک و پارامترهای تاثیرگذار بر تحمل سختی خاک دو چندان می شود. در برخی از موارد زیر از مطالعه و بررسی مطالعات ژئوتکنیک صرفنظر شده است. و یا در صورت انجام اقداماتی غیر ضروری و حتی اضافی رخ داده است. در سال های اخیر نیز انجام آزمایشات درجا رشد چشمگیری داشته است. نحوه آزمایش خاک ساختمان در این روش به این صورت است که به جای حمل نمونه کوچکی از خاک به آزمایشگاه و تست در شرایط متفاوت دستگاه را به محل احداث ساختمان می برند و آزمایش خاک در ساختمان صورت میگیرد. علاوه بر مطالعات ژئوتکنیک، تحقیقات صورت گرفته سبب شده است. کیفیت مصالح و استانداردهای تولید مصالح بهبود یافته و موجب افزایش و بهبود ضریب اطمینان شود.

برای اطلاع از قیمت آزمایش خاک با مشاوران شهر آهن را انتخاب نمایید.